string(4) "page" string(3) "cms"

<< Zatvorite meni

Dobrodošli na našu online prodavnicu vina!

Kontakt info: 063/558-679, 063/298-899

Meni

Nemate proizvoda u korpi.

Podrum Janko

Podrum Janko je osnovan 2006. godine. U tom trenutku se kao kroz maglu nazirao predstojeći renesansni talas srpskog vinarstva. Već sledeće godine (2007) Podrum Janko je imao i prvu berbu iz svojih, tada nevelikih zasada (3.5 ha), kada i prva vina iz Podruma Janko izlaze na vinsku scenu. Bila je to Smederevka (2006) i Zapis Beli, takođe iz 2006. Upravo rad na Smederevki, zapostavljenoj i potcenjenoj autohtonoj beloj sorti, te podizanje svesti širokog auditorijuma o karakteristikama, a naročito potencijalima ove perspektivne sorte, na neki način je determinisao Podrum Janko u vinskom svetu.

Moglo bi se reći da je Podrum Janko rastao zajedno sa Smederevkom. Krenuli su iz, na neki način, improvizovanog podruma, a sada se Podrum Janko može pohvaliti prelepim funkcionalnim objektom od 1000 m2, u kome će nastaviti svoju kontrolisanu kvalitativnu i kvantitativnu ekspanziju.

Podrum Janko je postigao izuzetan uspeh sa vinom Zavet Stari (2011) na najprestižnijem ocenjivanju u organizaciji vodeće svetske vinske publikacije – Decanter. Osvojili su prvo zlato i ujedno trofej za najbolje crveno vino Istočne i Centralne Evrope u kategoriji od preko 15 funti.

U početku su uzgajali grožđe na prvobitnim zasadima, ukupne površine od 3.5 hektara. Danas je u posedu Podruma Janko četiri puta više zemlje, odnosno 14 hektara. Vinogradi se nalaze na dve lokacije. To su Zlatno Brdo i Šeškovac (Ralja).

Svu blagodat prevashodno voćarsko vinogradarske zemlje, koju je u dvadesetom veku devastirala nekontrolisana, planska industrija, može se spoznati u vinima Podruma Janko. Posebno su ponosni na činjenicu da se jedino u vinogradu Podruma Janko na Zlatnom Brdu, vrši ozbiljna klonska selekcija Prokupca, sorte na koju su ponosni.