string(4) "page" string(3) "cms"

<< Zatvorite meni

Dobrodošli na našu online prodavnicu vina!

Kontakt info: 063/558-679, 063/298-899

Meni

Nemate proizvoda u korpi.

Ornellaia

Priča je krenula 1981. godine od čuvene plemićke porodice Antinori. Kao zaljubljenik u velika bordo vina, Markiz Lodovico Antinori, formirao je početkom 80-tih godina ambijentalno prekrasno imanje i pobrinuo se uz pomoć mađarskog enologa Tibora Gala za stvaranje nekoliko sjajnih vina iz kategorije „Supertuscan“. To su u prvom redu Ornellaia, tipičan bordo blend (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i Petit Verdot), Masseto (Merlot) i Le Serre Nuove (isti sortni sastav kao Ornellaia u drugačijoj srazmeri, kao i od grozđa ubranog sa mlađih loza). Godine 2002. Lodovico Antinori prodaje vinariju Robertu Mondaviu i čuvenoj italijanskoj plemićkoj porodici Frescobaldi. Familija Frescobaldi je i danas vlasnik vinarije Ornellaia, jer su otkupili Mondaviu deonice i vratili imanje u potpuno italijansko vlašnistvo.

Vinarija Ornellaia smeštena je između mesta Bolgheri i Castagneto Carducci. Ornellaia poseduje oko 99 hektara vinograda, od čega je 41 hektar u neposrednoj blizini same vinarije, a 58 hektara je na području Bellaria, vrlo blizu mora. Vinogradi su na nadmorskoj visini između 50 i 120 metara, koji su uglavnom na blagim padinama. Samo tlo karakterišu tri elementa: morski, aluvijalni i vulkanski. Blizina mora utiče na formiranje lapora (sedimentnih stena izrađenih od čestica gline i kalcijum karbonata) a u priobalnoj zoni ima i dosta peska koji uslovljava da tlo bude rastresito. Na mestima dalje od obale, prema brdu, zemljište je bogato škriljcima sa izraženim sadržajem gvožđa, što je idealno za crne sorte.

Cabernet Sauvignon prostire se na oko 38 hektara kao i Merlot, Cabernet Franc je na 12 hektara, a Petit Verdot na 7 hektara. Ima i nešto belih sorti: Sauvignon Blanc i Viognier.

Prvo vino kuće Ornellaia proizvodi se danas u količini od 140.000 boca godišnje. Takođe, čuveni Masseto u količini od oko 20.000 boca. Drugo vino, Le Serre Nuove u količini od oko 220.000 boca godišnje i treće vino Le Volte u količini od oko 450.000 boca. Imaju i jedno belo vino Poggio alle Gazze (Sauvignon Blanc 70%, Viognier 12%, a kao ostatak Vermentino i Verdicchio).

Unazad više godina, glavni enolog i direktor proizvodnje u vinariji Ornellaia je Nemac Axel Heinz, koji se u Bordeaux-u školovao za enologa, a jedan od enologa savetnika je i čuveni Michel Rolland.

Kako je bilo na početku, tako je i sada: svaki grozd podvrgnut je trostrukoj kontroli, najpre se selekcija obavlja u vinogradu u toku same berbe, zatim sledi druga kontrola na pokretnoj traci u podrumu, a posle nje i treća, finalna provera radi odstranjivanja eventualno sumnjivih bobica, koje bi vinu mogle dati zelene note. S obzirom da su svi vinogradi na izvrsnim pozicijama i da se u samom uzgoju vodi maksimalna briga da se u berbi dobije zdravo, i to ne samo u odnosu šećera i kiselina, nego i u fenalnom smislu potpuno zrelo grozđe, na početku svi grozdovi konkurišu za prvo vino kuće - Ornellaia.

Međutim, ipak se svake godine pokaže da nisu svi predviđeni grozdovi na kvalitativnom nivou koji je neophodan da bi se koristili za vino Ornellaia. Čak i grozdovi koji se nakon ove treće selekcije izaberu za primarnu preradu baš za vina Ornellaia i Le Serre Nuove, ne znači i da će završiti u ovim vinima.

Pošto se svaka sorta vinificira odvojeno, vina se stalno prate, s vremena na vreme probaju iz svake bačve posebno, i samo ono vino za koje se beskompromisno zaključi da je najbolje od najboljeg, puni se za etiketu Ornellaia.

Ornellaia: UMETNIČKA BERBA

Orijentacija na perfekciju i na karakter vina nametnula je vinariji Ornellaia upoređivanje vina sa umetnošću, a s obzirom na to da se samoj proizvodnji vina Ornellaia pristupa na način da se dobije umetničko delo u boci, odlučeno je i da vinarija Ornellaia i prostor oko nje budu ne samo hram vina kao umetnosti, nego i hram umetnosti uopšte. Tako je i nastao projekat Ornellaia: Vendemmia d’Artista.

Ideja je da se svakoj berbi Ornellaia daje odgovarajući epitet kao navod karaktera, a da se onda angažuju svetski poznati umetnici da na temu tog epiteta kreiraju umetničko delo koje ostaje izloženo delom u samoj vinariji, a deo vina Ornellaia iz svake berbe puni se u seriji od 111 boca veće zapremine i svake godine drugi umetnik dobije zadatak da osmisli kako će te boce biti ukrašene. Ove boce su pod znakom ekskluzive i namenjene su svetskim kolekcionarima vina i ljubiteljima umetnosti. Daju se na aukciju u organizaciji čuvene aukcijske kuće Sotheby’s. Prihod koji se ostvari na ovaj način ide u dobrotvorne svrhe.

Najnovije, izdanje projekta Ornellaia: Vendemmia d’Artista vezano je za berbu 2012, koja je označena kao Incanto (Čarolija), a za umetnika, čiji je zadatak bio da svojim umetničkim izražajem predstavi navedenu berbu, izabran je Švajcarac John Armleder.

LE SERRE NUOVE DELL Ornellaia

Drugo vino vinarije Ornellaia, Le Serre Nuove Dell Ornellaia je prvi put proizvedeno 1997. godine, kao rezultat odluke da se sprovede još rigoroznija selekcija u fazi blendiranja baznih vina koja daju život njihovom prvom vinu - Ornellaia, ali i želje da se ljubiteljima vina, ove prestižne vinarije ponudi vino približnog kvaliteta kao što je Ornellaia, ali koje će biti spremno za konzumaciju mnogo pre njihovog prvog vina.

Proizvedeno pre svega iz mlađih vinograda, vino Le Serre Nuove kombinuje pedigre njihovog vodećeg vina Ornellaia, sa svežinom, pristupačnošću, mekoćom, zajedno sa strukturom, balansom i intezitetom tipičnim za veliki teroar ove referentne vinarije.Grozđe za Le Serre Nuove se ručno bere, a zatim trostruko sortira, kako bi samo najbolja zrna bila izabrana. Vinifikacija svake sorte obavlja se odvojeno. Vino Le Serre Nuove zatim odležava 15 meseci u barik buradima, a nakon flaširanja još 6 meseci u boci pre puštanja u prodaju.

LE VOLTE DELL Ornellaia

Treće vino vinarije Ornellaia, Le Volte Dell Ornellaia je izraz brižljivo osmišljenog blenda koji u sebi sadrži najbolje karakteristike teroara Toscane i kombinuje mediteranski izraz bogatstva i velikodušnosti sa strukturom i složenošću. Mekoća Merlota, struktura i dubina Cabernet Sauvignona i živahan karakter Sangiovesea spojenih u vinu Le Volte Dell Ornellaia stvara jedinstvenu mešavinu koja odražava integritet i stil koji inspiriše filozofiju vinarije Ornellaia.

Sve tri sorte fermentišu odvojeno u malim tankovima kako bi se sačuvala njihova sortna karakteristika. Vino odležava 10 meseci u barik buradima starim od 2 do 4 godine, koji su već korišćeni za odležavanje Ornellaia-e, što poboljšava strukturu vina i omekšava tanine.