string(4) "page" string(3) "cms"

<< Zatvorite meni

Dobrodošli na našu online prodavnicu vina!

Kontakt info: 063/558-679, 063/298-899

Meni

Nemate proizvoda u korpi.

Vinarija Bodega Catena Zapata

Krajem IX veka, mladi imigrant Nicola Catena iz Le Marche, u Italiji, došao je u Argentinu sa nečim što je više od sna - da nađe dobro mesto za svoj vlastiti vinograd i osnuje svoju porodicu. To je bilo u Mendozi, na pustinjskom zemljištu u podnožju veličanstvenih Anda. Godine 1902. zasadio je svoj prvi vinograd na obalama reke Tunuyan osnivajući tako porodičnu vinariju, koja tokom narednih decenija postaje najprestižnija vinarija u Argentini.

Godine 1934. njegov sin Domingo Catena ženi se Angelicom Zapatom i preuzima porodičnu vinariju nastavljajući očevim stopama.

Sredinom 60-tih godina negujući porodične korene, Nicolas Catena Zapata, unuk Nicole Catena, preuzima porodičnu vinariju i 1983. godine pokreće revolucionarne promene u istoriji argentinskog vinarstva, napuštajući vinski stil prihvaćen od strane domaćeg tržišta.

Nicolas Catena Zapata postaje pionir u proizvodnji vrhunskih argentinskih vina koja se mogu porediti sa najprestižnijim vinima sveta. Po prvi put u Argentini počeli su da koriste malu burad (225 l) od francuskog hrasta, ali nesumnjivo najvažnija odluka Nicolasa bila je da zasadi nove vinograde na većim nadmorskim visinama, tj. na visinama gde to niko u Argentini nije ranije uradio.

Danas je vinograd Adrianna, koji se nalazi u okrugu Gualtallary na 1.500 m nadmorske visine ponos porodice Catena Zapata i prihvaćen simbol maksimalnih visina vinogradarstva u Mendozi. Nicolas Catena Zapata izgradio je novu vinariju u obliku piramide, inspirisan arhitekturom Maja, da bi odao počast jedinstvenom teroaru Novog sveta – Mendozi.

Skoro jedan vek kasnije, ideja tada mladog italijanskog imigranta i dalje živi sa njegovom praunukom Laurom Catena, koja danas nastavlja porodičnu tradiciju. Sa doktorskom dipolomom sa Harvard-a i Stanford-a, Laura Catena uključuje koncept stalnog istraživanja usmerenog na otkrivanje beskrajne tajne teroara Mendoze. Po prvi put u regionu efekat inteziteta sunčeve svetlosti na vinograde na velikim nadmorskim visinama se mogao razumeti. Laura uvodi koncept dobijanja maksimalnog kvaliteta kroz rigorozne selekcije u svakoj berbi da bi mogli da proizvedu vina uporediva sa najboljim vinima sveta.

Zbog toga je Bodega Catena Zapata sa svojim vinogradima na najvećim nadmorskim visinama u Mendozi, svojom stalnom posvećenošću ka istrazivanju i njihovom porodičnom tradicijom, pionir u proizvodnji međunarodno priznatih argentinskih vina.