string(4) "page" string(3) "cms"

<< Zatvorite meni

Dobrodošli na našu online prodavnicu vina!

Kontakt info: 063/558-679, 063/298-899

Meni

Nemate proizvoda u korpi.

Podrum Radovanović

Kada je osnovana vinarija Radovanović, godine 1990, bila je to prva mala privatna vinarija u Srbiji. Imali su samo jedan cilj - proizvodnja visokokvalitetnih vina koja srpsko vinarstrvo mogu da približe svetskim standardima. I danas hodaju istim tim putem, tragajući za najboljim; za vinom koje će jednog dana Šumadiju, a i celu Srbiju, moći da postavi na najvišu lestvicu svetskog vinarstva.

Koreni vinske priče porodice Radovanović iz Krnjeva (nadomak Velike Plane) sežu do početka XX veka, kada je Miloš Radovanović zasadio svoje prve vinograde. Poglavlje koje danas ispisuje Podrum Radovanović započeto je 1990. godine, kada je Miodrag Radovanović odlučio da obnovi dedino imanje i zasadi svoju prvu lozu. Rajnski rizling još uvek je na istom mestu, razvijajući se tokom ovih dvadeset pet godina zajedno sa vinarijom Radovanović.

Svoje tridesetogodišnje iskustvo enologa i znanje stečeno na Beogradskom univerzitetu Miodrag Radovanović je utkao kao svoj rukopis u sva vina Podruma Radovanović, čineći ih prepoznatljivim i autentičnim.

Jedan od najboljih i najiskusnijih srpskih vinara znao je da udruži darežljivost prirode i ozbiljan i sistematičan rad, najpre u vinogradu, a zatim i u samom podrumu.

U Podrumu Radovanović, osnovni i jedini cilj primene modernih tehnologija jeste da sačuvaju ono što grožđe predaje u trenutku berbe i da stvore čvrstu nit koja njegove najbolje karakteristike prenosi i oslikava u vinima Podruma Radovanović.

Uz proizvodni deo vinarije, opremljen najsavremenijom opremom koja omogućava da primene najnovija enološka saznanja, vinarija Radovanović je posebno ponosna na deo podruma u kojem se kao u svojevrsnoj umetničkoj radionici, u barik buradima od francuskog, američkog i srpskog hrasta čuvaju najkvalitetnija vina Podruma Radovanović.

„Sa prirodom i njenim darovima igramo igru u kojoj kao rezultat stvaramo vrhunsko vino Podrum Radovanović.“

30 hektara vinograda Podruma Radovanović rasuto je po padinama brežuljaka na 220 metara nadmorske visine u prostranoj kotlini u srcu Šumadije, na zemlji na kojoj su prvi put vinogradi zasađeni još davne 1831. godine.

Jugoistočna ekspozicija vinograda pod belim sortama i jugozapadna orijentacija parcela sa crnim sortama omogućuju dobru izloženost grožđa suncu, što zajedno sa specifičnim i povoljnim geoklimatskim karakteristikama ovog podneblja daje odlične uslove za pravilan i zdrav rast vinove loze, kao i za dobro sazrevanje grožđa. Rezultat je visok procenat šećera u grožđu, u nekim godinama čak i do 25-26%, što je izuzetan potencijal za nastanak snažnih, kompleksnih i karakternih vina.

Specifična struktura zemljišta, u kojoj su fino ukomponovani različiti tipovi tla – glina, ilovača, škriljac i krečnjak - baza je na kojoj, u skladu sa umerenim geoklimatskim parametrima, grade jedinstven teroar, a čije osobenosti verno prenose u vina Podruma Radovanović.

Priroda je u ovom podneblju vrlo blagonaklona prema grožđu, a pravovremenom berbom, hvatajući balans između tehnološke i biološke zrelosti grožđa, Podrum Radovanović trudi se da sačuva najbolje od onoga što im daje. Isti princip primenjuju i u 25 hektara vinograda u kooperaciji.

Sorte:

 • Crne
  • Cabernet Sauvignon
  • Cabernet Franc
  • Prokupac
 • Bele
  • Rizling
  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Pinot Grigio