string(4) "page" string(3) "cms"

<< Zatvorite meni

Dobrodošli na našu online prodavnicu vina!

Kontakt info: 063/558-679, 063/298-899

Meni

Nemate proizvoda u korpi.

Chateau Lafite Rothschild

Chateau Lafite Rothschild smešten je na levoj obali reke Gironde, na šljunkovitom tlu apelacije Pauillac u oblasti Medoc, u severozapadnom delu Bordoa. Prema službenoj klasifikaciji Bordeaux-a koju je car Napoleon III zatražio na Međunarodnoj izložbi u Parizu 1855. godine Chateau Lafite pripada klasifikaciji Grands Crus Classes i nosi oznaku First Growths odnosno Premier Crus, zajedno sa Chateau Latour, Chateau Haut Brion i Chateau Margaux.

Početkom XVII veka Chateau Lafite Rothschild je kupila porodica Segur. Iako su vinogradi već postojali na obroncima brežuljka, Jacques de Segur je zasadio najveći deo vinograda 1680. godine. Tada započinje let Chateau Lafite ka zvezdama. U prvoj polovini XVII veka Marquis Nicolas Alexandre de Segur uvodi nove tehnike u vinarstvu i plemstvu Evrope predstavlja svoje novo vino. Ono nailazi na fantastičan prijem kod plemstva i kod samog kralja, pa Nikolas stiče nadimak Princ vina, a njegovo vino – Vino za kraljeve. U XVIII veku popularnost vinarije Chateau Lafite vrtoglavo raste, pa je i nekadašnji američki predsednik Tomas Džeferson tokom svog boravka u Francuskoj bio njen čest gost, a kasnije je postao i doživotni obožavalac ovog magičnog vina.

Nakon Francuske revolucije sudbina Chateau Lafite postaje neizvesna. Porodica Segur je izgubila vlasništvo nad vinarijom, koja će za kratko vreme promeniti nekoliko vlasnika. Godine 1868. Chateau Lafite dolazi u vlasništvo poznate porodice Rothchild, tako što je James Mayer Rothschild kupio vinariju, koja je i danas u njenim rukama.

Kroz istoriju Chateau Lafite su pratile mnoge priče i legende, a jedna istinita priča iz novije istorije kaže da je Chateau Lafite i zvanično najskuplja flaša vina ikad prodata. Naime, radi se o flaši iz 1787. godine koja je pripadala Tomasu Džefersonu, a koja je prodata na aukciji u aukcijskoj kući Christie za neverovatnih 160.000 dolara!

Vinograd je jedan od najvećih u Medocu i prostire se na površini od oko jednog kvadratnog kilometra. Sortna zastupljenost je: 70% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 3% Cabernet Franc i 2% Petit Verdot. Prosečna godišnja proizvodnja varira i kreće se u rasponu od 30.000 do 35.000 sanduka, od čega je 15.000 do 25.000 sanduka njihovo prvo vino Chateau Lafite Rothschild.

Uobičajen sortni sastav vina Chateau Lafite Rothschild je oko 80-95% Cabernet Sauvignon, osim u retkim godinama kao što je bila 1961, kada je sastav vina bio 100% Cabernet Sauvignon. Fermentacija se odvija u drvenim buradima, a vino odležava u novim hrastovim buradima oko trideset meseci.

Osim prvog vina Chateau Lafite Rothschild, u vinariji se proizvodi i drugo vino, Carruades de Lafite.

Vino Chateau Lafite Rothschild je tamne, rubin crvene boje, a krase ga izuzetna elegancija, plemenitost i snaga, kao i veliki potencijal starenja. Karakterišu ga arome zrelih crvenih ribizli, ljubičice, vanile, začina i hrasta na finišu.