string(4) "page" string(3) "cms"

<< Zatvorite meni

Dobrodošli na našu online prodavnicu vina!

Kontakt info: 063/558-679, 063/298-899

Meni

Nemate proizvoda u korpi.

Vinarija Chateau Margaux

Chateau Margaux je svakako jedna od najpoznatijih vinarija na svetu, čiji je dvorac toliko poznat da se pojavljuje na svakoj etiketi vina Chateau Margaux. Smeštena je u Margou regiji Medoc, departmanu reke Gironda. Imanje je bilo naseljeno još od XII veka, a u XV veku se počelo proizvoditi vino pod nazivima “Margou” i “Margous”. Oko 1570. godine Pierre de Lestonnac proširio je imanje, pa je umesto žitarica posadio lozu. Prema službenoj klasifikaciji Bordeaux-a koju je car Napoleon III zatražio na Međunarodnoj izložbi u Parizu 1855. godine, Chateau Margaux je dobio najbolju ocenu, oznaku “Premier Cru”, zajedno sa još samo tri vina (Chateau Lafite Rothschild, Chateau Latour, Chateau Haut-Brion). Sredinom XX veka vinarija je bila u vlasništvu porodice Ginestet, a danas je u vlasništvu potomaka francusko-grčkog biznismena Andrea Mentzelopoulosa.

Boca vina Chateau Margaux iz 1787. godine drži rekord najskuplje razbijene boce vina svih vremena. Boca je, srećom, bila osigurana pa je vlasnik William Sokolin 1989. godine za nju dobio 225.000 dolara.

Sve je počelo pre 20.000 godina, za vreme ledenog doba, kada je glečer pretvorio deo Pirinejskih planina u šljunak i poslao ga rekom Girondom u Medoc... tako je nastao Chateau Margaux, jedinstveni dragulj vinskog sveta.

Postoje izvesni faktori koji utiču na ukus i kvalitet vina - lokalitet i klima, koji određuju u principu da li se uopšte na nekom prostoru može gajiti loza, zatim berba, reljef i zemljište. Svi ovi elementi zajedno čine teroar. Izuzetan teroar Chateau Margaux-a je, u suštini, njen DNK. Grožđe je zasađeno u Margaux-u još u XII veku, a tek u XVI veku dobija svoj stvarni oblik i počinje priča o uspehu vina Chateau Margaux, kada je porodica Lestonnac preuzela imovinu Chateau Margaux-a. U to vreme, vlasnici i njihovi menadžeri imanja su već shvatili magičnu kombinaciju Cabernet Sauvignon-a i Margaux teroara. Krajem XVIII veka, slava Chateau Margaux je jasno uspostavljena.

Vino Chateau Margaux je poznato kao jedno od najboljih vina u svetu još od XVII veka. Njegova veličina je u kombinaciji karakteristika koje se gotovo nikada ne mogu naći u istom vinu: finoća, elegancija, kompleksnost, gustina, dubina, postojanost i svežina. Njegova koncentracija tanina je, kao osnova ukusa, gotovo uvek izuzetna.

Odležavanje vina Chateau Margaux je način da se ono oplemeni. Chateau Margaux vina imaju izuzetan kapacitet da se razvijaju tokom vremena, niz aroma koje su neverovatne i, nadasve, ugodnije od onih koje su zastupljene kod mladih vina.

Najpre, finoća i kompleksnost aroma, ono što se naziva “buke” u starim vinima, nema nikakve veze sa slabljenjem arome koje je vino nekada imalo u svojoj mladosti - u svakom slučaju ne kod najvećih vina. To je u stvari celi novi svet aroma koje dolaze posle petnaest ili dvadeset godina i imaju više dubine, složenosti, delikatnosti i misterije. Na nepcu, vina dobijaju na mekoći i glatkoći bez gubljenja njihove svežine ili postojanosti. Naravno, samo odlična berba može da se razvije tako lepo posle mnogo godina. Ali to je lepota koju vredi čekati toliko godina...