string(4) "page" string(3) "cms"

<< Zatvorite meni

Dobrodošli na našu online prodavnicu vina!

Kontakt info: 063/558-679, 063/298-899

Meni

Nemate proizvoda u korpi.

Chateau Latour

U izveštajima sa aukcija širom sveta na kojima boce vina dostižu astronomske cifre, gotovo redovno se pojavljuje jedno ime – Chateau Latour, jedno od najslavnijih imena u svetu vina.

Chateau Latour jedan je od najraskošnijih vinskih mitova u svetu. Njegovi koreni potiču još iz 1331. godine, a priča o porodičnom usponu bila je začinjena dobro sklopljenim brakovima i aristokratskim ugovorima koji su u jednom trenutku doveli do danas teško zamislive situacije – da jedna porodica poseduje tri najsvetlije zvezde Bordoa: Chateau Latour, Chateau Lafite Rotschild i Chateau Mouton Rotschild.

Smeštena u starom zamku u apelaciji Pauillac u oblasti Medoc, ova vinarija pripada grupi od pet velikana leve obale Bordoa, odnosno šatoa sa najvišom kategorizacijom – Premier grand cru classe. Ovaj jedinstveni teroar je dobio Premier cru status 1855. godine zajedno sa Chateau Lafite Rotschild, Chateau Margaux i Chateau Haut Brion.

Srce imanja gleda na ušće Gironde reke koja je tokom vekova stvorila svoju geografsku kompleksnost i koja svakodnevno utiče na blagu klimu. Vinarija se trenutno nalazi u vlasništvu Fransoa Pinaulta, trećeg najbogatijeg Francuza i muža holivudske glumice Selme Hajek. Pino je predsednik Kering grupe, koja osim vinarije Chateau Latour u svom vlasništvu ima i brendove kao što su Gucci, Balenciaga i Alexander McQueen. Selma Hajek je i sama izjavila kako svoju dugovečnu lepotu duguje dobrom vinu.

Početkom aprila svake godine u Bordou se održava čuveni En primeur, skup tokom kojeg najpoznatiji šatoi Bordoa izlažu svoja vina sudu najistaknutijih vinskih kritičara, a koji će nakon degustacije oceniti njihov kvalitet. Na osnovu tih ocena, vinske kuće kasnije formiraju cenu vina za tržište. Sve vinske kuće u Bordou podležu ovom sistemu prodaje i distribucije, sve osim onih koje su toliko legendarne i moćne da sebi mogu priuštiti istupanje iz tog sistema. Chateau Latour je od istupanja iz En primeur sistema u 2012. godini renovirao svoje objekte i izgradio veliki podrum koji može da primi sva vina koja od sada sazrevaju u samom šatou, za razliku od prošlih godina kada bi trgovci na zahtev tržišta plasirali određene berbe koje često u datom trenutku ne bi dostigle svoju punu zrelost. Chateau Latour sada sam plasira svoja vina na tržište, garantujući na taj način najbolji kvalitet, a procena je da za prvo, veliko vino treba od deset do dvanaest godina odležavanja.

Stari podrum Chateau Latoura pod ključem čuva neke od najstarijih i najlegendarnijih berbi, pa tako u ovom impresivnom vinskom trezoru može da se pronađe i famoznih, preostalih dvanaest flaša iz 1861. godine, koje se pojedinačno prodaju na aukcijama za basnoslovne sume čak i od po nekoliko desetina hiljada evra.

Poznato je da u Bordou najbolje i najvrednije parcele gledaju na vodu, a baš takav je i vinograd Chateau Latoura, koji celom istočnom stranom dodiruje reku Girondu. Celo imanje vinarije Chateau Latour prostire se na 47 hektara. Interesantno je da je imanje oko tvrđave dobilo naziv po kuli - La Tour en Saint-Maubert. Izvorna kula danas ne postoji, ali je 1620. godine na imanju sazidana kružna kula (La Tour de Saint-Lambert), koja i danas postoji i predstavlja zaštitni znak i simbol vinograda "Latura" i nalazi se na etiketi vina Chateau Latour.

Chateau Latour proizvodi samo crvena vina, a osim prvog vina Chateau Latour rade i drugo vino kuce Les Forts de Latour. Drugo vino Chateau Latour, Les Forts de Latour moze da se nađu po nešto pristupačnijim cenama, ali svojim kvalitetom ne zaostaju mnogo za glavnim vinom, dok je treće vino uvedeno 1990. godine i zove se jednostavno - Pauillac.

U dobrim godinama snaga i energija vina Chateau Latour znači da bez problema mogu da se održe i po nekoliko decenija. Njihov buke i ukusi razvijaju se postepeno i postaju sve složeniji kako vino dostiže svoj vrhunac. Više od pukog zadovoljstva vina Chateau Latour pružaju istinske emocije i nezaboravne uspomene. Chateau Latour je takođe poznat da čak i u teškim godinama može da napravi veliko i izuzetno vino u svakom smislu.