string(4) "page" string(3) "cms"

<< Zatvorite meni

Dobrodošli na našu online prodavnicu vina!

Kontakt info: 063/558-679, 063/298-899

Meni

Nemate proizvoda u korpi.

Vinarija Castello dei Rampolla

Vinarija Castello dei Rampolla smeštena je u srcu Toscana-e, u mestu Panzano. Porodica Di Napoli je vlasnik imanja od 1739. godine, a Alceo di Napoli je preuzeo imanje 1965. godine. U to vreme Rampolla je u suštini bila letnja rezidencija zasađena pre svega maslinama, pšenicom i drugim kulturama, ali nije bilo vinograda.

Alceo di Napoli je sanjao da zasadi visoke guste vinograde bordo sorti na svojoj zemlji, sto je to u to vreme bilo nečuveno u Toscani, carstvu Sangiovesea i Chianti Classic-a. Godine 1988. Alceo di Napoli počinje čišćenje zemlje zasađene maslinama. Ono što je važno istaći je da na ovoj zemlji nikada ranije nije sađeno grozđe, tako da je to, kako oni ističu bila „Nevina zemlja“.

Prve parcele zasađene su 1990. godine Cabernet Sauvignon-om, uzetim direktno sa imanja Chateau Lafite Rothschild, a 1991. godine zasađen je i Petit Verdot. Nažalost, 1991. godine Alceo di Napoli umire, pa njegova deca Luca i Maurizia nastavljaju da vode porodično imanje i oni su i danas na čelu prestižne kuće Castello dei Rampolla.

Prvi enolog kuće bio je čuveni Giacomo Tachis poznat kao otac „Supertoskanskih“ vina i kreator čuvenih vina Sassicaia, Tignanello, Solaia.

Za Tachisa umetnost blendiranja različitih sorti dolazi sa iskustvom. To je do osetiljivosti nepca i veštine enologa da uklopi karakter svakog vina pojedinačno i prilagodi ga na najbolji način tradiciji, kulturi i regiji iz koje dolazi.

Iako je tek 1994. godine Castello dei Rampolla proglašena biodinamičkom vinarijom, ove parcele su suštinski od samog početka obrađivane biodinamički.

Vinarija Castello dei Rampolla ima 42 hektara vinograda u svom vlašnistvu smeštenih na oko 360 metara nadmorske visine. Zemljište je krečnjačko. Ovi vinogradi su idealni za sorte Cabernet Sauvignon, Sangiovese i Petit Verdot, sorte koje оvde postižu posebnu snagu i potencijal za dugo odležavanje.

Ukupna godišnja proizvodnja je oko 150 000 boca. Od toga na Chianti Classico ide oko 100 000 boca, Sammarco (85% Cabernet Sauvignon i 15 % Sangiovese) 20 000 boca, a njihovo prvo vino d’Alceo proizvodi se u količini od 30 000 boca.

Prva berba vina d’Alceo bila je 1996. godine.

Danas je vino d’Alceo blend 85% Cabernet Sauvignona i 15% Petit Verdota. Iako su prve berbe vina d’Alceo odležavale 18 meseci u buradima od francuskog hrasta, od 2007. godine vreme je skraćeno na 12 meseci, zbog želje da se sačuva više svežine i samog karaktera teoara, a smanji uticaj hrasta.

Vino d’Alceo je verovatno i najbolji italijanski Cabernet Sauvignon i svakako jedno od najbolje ocenjenih italijanskih vina u poslednjih 10 godina. Prosto je neverovatna konzistentnost svake berbe vina d’Alceo, čak i u najizazovnijim godinama.

Vino d’Alceo je izuzetno iz mnogo razloga, a možda je najvažniji apsolutna briljantnost u svakom smislu. Na mirisu predivne voćne arome ribizle, maline, kupine, sladića i začinskih nota izuzetna uravnoteženost, divna tekstura, puno telo, prelepo integrisani svilenkasti tanini i puno telo svrstavaju vino d’Alceo u jedno od najboljih Supertoskanskih vina.